Hva er Norgespris?

Norgespris er en fastprisordning for strøm der husholdninger kan betale en fast pris på 50 øre per kilowattime (kWh) inklusive merverdiavgift. Dette betyr at du betaler samme pris for strømmen uansett hvordan markedsprisene svinger. Vi inkluderer merverdiavgiften i prisene våre fordi vi syns det er viktig at du vet hva den faktiske kostnaden er. Så slipper du å bli overrasket når regningen kommer!

Hva er bakgrunnen for Norgespris?

For mange kan det være stressende å håndtere store variasjoner i strømregningene, spesielt i perioder med høye strømpriser. Med stadig økende strømpriser og uforutsigbare regninger, introduserer regjeringen en ny ordning som kan gi deg mer stabilitet og trygghet. Med Norgespris får du en stabil og forutsigbar strømregning, noe som kan gjøre det lettere å planlegge økonomien din. 

Hvordan fungerer Norgespris?

  • Valgfritt: Du kan velge mellom Norgespris og den eksisterende strømstøtteordningen, avhengig av hva som passer best for deg.

  • Fast pris: Du betaler 50 øre per kWh inklusive merverdiavgift for strømmen du bruker, og er bundet til denne ut det året du inngår avtalen.

  • Gjelder både hjemme og på hytta: Norgespris kan brukes både for din primærbolig og fritidsbolig.

Vil Norgespris lønne seg?

Om Norgespris vil lønne seg for deg, avhenger av flere faktorer. Her er noen fordeler og ulemper.

  • Forutsigbarhet: Gir en fast pris på 50 øre per kWh inklusive mva, noe som gir stabilitet i strømregningen.
  • Redusert økonomisk stress: Du slipper å bekymre deg for store svingninger i strømprisene.
  • Lik pris i hele landet: Ingen regionale forskjeller i strømprisene, noe som kan være fordelaktig for områder med høyere priser.
     
  • Mindre fleksibilitet: Bindingstid på avtalen gjør at du er låst til Norgespris i ett kalenderår.
  • Kan være dyrere: Hvis markedsprisene for strøm er lave, kan Norgespris ende opp med å være dyrere enn spotpris.
  • Arbeid for deg: Krever at du aktivt velger ordningen og informerer strømleverandøren din.

Hvordan fungerer betalingen av Norgespris?

Norgespris faktureres av ditt lokale nettselskap der du bor eller har fritidsbolig. Nettselskapet beregner forskjellen mellom spotprisen og Norgespris, og stønadsbeløpet blir trukket fra på regningen din.

  • Gjennomfakturering: Hvis du har gjennomfakturering, vil stønadsbeløpet fremkomme som en reduksjon på den samlede fakturaen for både nettleie og strøm.

  • Separate fakturaer: Hvis du mottar separate fakturaer for nettleie og strømforbruk, vil stønadsbeløpet trekkes fra på nettleiefakturaen.

Når trer Norgespris i kraft?

Forslaget om Norgespris er for øyeblikket på høring. Energidepartementet sendte forslaget ut på høring den 10. mars 2025, og høringsfristen er satt til 21. april 2025. Dette betyr at både offentlige instanser og privatpersoner kan komme med innspill og kommentarer til forslaget før det eventuelt blir vedtatt. Regjeringen planlegger at ordningen skal tre i kraft fra 1. oktober 2025. 

Hvis du er bekymret for høye strømregninger, kan Norgespris være et godt alternativ for å få mer kontroll og forutsigbarhet over strømutgiftene dine. 

Vil du vite mer om Norgespris?

Det kommer mer informasjon om Norgespris i høst. Regjeringen har varslet at de vil gi god informasjon til kundene når systemet for å inngå avtalen er klart. Ønsker du å vite mer om Norgespris kan du melde din interesse her.

Få bedre oversikt i Eidefoss-appen

Last ned appen og få full oversikt og kontroll over strømprisar og forbruk. Spar strøm, pengar og miljøet med full oversikt og kontroll over strømforbruket ditt.

Følg med på spotprisar og forbruket ditt! I appen kan du også få varsel når strømprisen er ekstra høg, prognose for kostnadar og mykje meir. Du kan også lage di eiga personlege framside slik at du får kjapp tilgang til informasjonen som er nyttig for akkurat deg.

 

Sjekk ut appen.