17.10.2018 17:42:47 (Hanne Omvik)

Enkle tips for å spare strøm i vinter 

Skjermbilde 2018-09-04 kl. 14.09.20

(EnergiNorge) Når kulda setter inn er det mange som kjenner på at strømregningene gjerne skulle vært lavere. Her er noen enkle tips for strømsparing i vinter.


1. Senk innetemperaturen med 1 grad. For hver grad du senker innetemperaturen sparer du cirka 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Kanskje trenger du ikke ha på varme på soverommene, men bare åpne dørene for å slippe inn varme noen timer før du legger deg? Generelt anbefales det å ha en innetemperatur på 18-21°C. Men husk: Er det vinter og kaldt kan det være greit å ha en romtemperatur på minst 15 °C, så ikke rørene dine fryser og sprekker.

2. Luft kjapt og intensivt. Da unngår du nedkjøling, og du slipper ikke ut varmen din «til kråka».

3. Trekk for gardinene om kvelden. Dette reduserer varmetapet.

4. Skru av lys og varme i rom som ikke er i bruk. Om du ikke vil skru varmen helt av kan du kanskje redusere den?

5. Fyr i peisen dersom du har muligheten. En varm, knitrende peis er jo også mye koseligere enn en elektrisk ovn.
6. Ta kortere dusjer. Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av varmt vann, så det er nok ikke så lurt å bruke lang tid i dusjen når strømprisene er høye. Å bade i badekaret kan det være lurt å kutte ned på frem til strømprisene går nedover.

7. Forsøk å senke temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader. Men aldri under 60 grader - dette på grunn av faren for legionellabakterier.

8. Reduser bruken av tørketrommel. Det er bedre for klærne dine, bedre for miljøet og bedre for lommeboken.

9. Ikke sett på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen før den er full. helt opp før du vasker klær. Det bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full en, og på denne måten slipper du å sette i gang maskinen like mange ganger.

10. Skru av tørkeprogrammet på oppvaskmaskinen. Oppvasken tørker fint av seg selv ved hjelp av varmen i maskinen. Det er bare å åpne døren til maskinen på gløtt når den er ferdig, så tørker koppene dine på null komma niks.

11. Bruk sparepærer eller LED-pærer utendørs og i kalde rom. Vanlige lyspærer omdanner kun cirka 5 prosent av energien til synlig lys, resten blir til varme. I en sparepære blir 80 prosent av energien til lys, og de varer mye lengre.

12. Slå TV-en helt av. Mange TV-er bruker like mye strøm når de står i standby som når de er i bruk.

13. Skru PC-en av når den ikke er i bruk.

14. Napp ut laderne dine når de ikke brukes. Det skal sies at dette ikke har verdens største effekt, men det reduserer også brannfaren i hjemmet ditt. Vinn-vinn!

15. Bruk termostaten din for å styre romtemperaturen. Med tidsstyring kan du spare strøm ved å bruke varme kun når du trenger det. Du kan bruke sentralstyring for temperaturkontroll over hele boligen, eller et koblingsur for å slå av og på strømmen til faste tider.

16. Skru av varmekilder du ikke har behov for om du er borte over en lengre periode. Men husk å ikke skru av så mye varme at rørene dine fryser.

Gå til startsiden
 
Klikk for Energi-sidene
 
 Søk

RSS nyheter

Eksterne linker

A/S Eidefoss - Postboks 160 - 2684 Vågå
Besøksadresse: Edvard Storms v 4
Firmapost@eidefoss.no - www.eidefoss.no

Telefon / Fax: 61 23 82 00 / 61 23 82 01
Feilmelding: 61 21 91 00
Org.nr: 911305631