Historisk høy spotpris også i Norddalen

Nord-Gudbrandsdalen tilhører prisområde Midt-Norge (NO3). Alle vi som holder til her var heldige med lave strømpriser i fjor, helt til kalenderen bikket over til desember måned. Da skjøt prisen i været og landet på en gjennomsnitt på 227 øre/kWh ink.mva. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen fra janaur til november 2022 på 37,5 øre/kWh. 

De siste ukene har vi opplevd større svingninger i spotprisen enn før, og pristopper som er høyt over det vi er vante med. Slike prissvingninger kan vi forvente fra tid til annen, så vi anbefaler at du følger med på spotprisene. 

Strømstøtte til norddøler i desember

Siden områdeprisen her i Norddalen i gjennomsnitt ble 227 øre/kWH, og over terskelen som staten har satt på 87,5 øre/kWh ink. mva, vil alle husholdninger i Norddalen motta strømstøtte på regningen for desember på 90% av denne differansen, det vil si ca 125 øre/kWh. Dette er uavhengig av hvilke strømavtale du har eller hvilken strømleverandør du har. AS Eidefoss sitt nettselskap, Fjellnett, sørger for at strømstøtten er korrekt, og støtten blir automatisk trukket fra strømregningen din. Her kan du lese mer detaljert om hvordan strømstøtten fungerer.

Følg med på spotprisene 

Forbruket ditt blir målt time for time, og strømprisen endrer seg fra time til time. Derfor er det lurt å følge med på prisene, særlig om du vet på forhånd om du skal bruke mer strøm enn du vanligvis pleier. Følg med på spotprisen time for time her. På denne måten kan du unngå ubehagelige overraskelser.

Vanskelig å spå prisene framover

Hvordan strømprisene blir framover er vanskelig å spå. Været har mye å si, da vi forbruker mer strøm dersom temperaturene er lave, samtidig som vannkraft, vindkraft og solceller er avhengig av været for å produsere. Værmeldingene endrer seg hele tiden, og endrer derfor forventingene til markedsaktørene. Prisene øker altså med lite nedbør og lite vind, spesielt nå som vi er inne i en kald årstid med høyere strømforbruk. Strømprisen vil også bevege seg opp og ned i takt med prisen på gass, kull og CO2-kvoter i Europa.