Strømprisen endrer seg hver time

Strømprisen kan føles som en berg-og-dal-bane, med stadige svingninger. Prisen på strøm følger markedsprisen på strømbørsen, Nord Pool. Prisen endrer seg nøyaktig hver time, og kalles spotpris. Spotprisen svinger i takt med endringer i markedets etterspørsel, tilbud og andre påvirkende faktorer som vær og vind, produksjonsforhold og kapasitet på strømnettet. Man kan på mange måter sammenligne spotprisen med lånerenta i banken. Du kan alltid se dagens og historiske priser i appen eller på hjemmesiden vår.

Eks. på timepriser.
Eksempel på hvordan strømprisen endrer seg i løpet av et døgn.

Ulike vaner og forskjellig forbruk

Vi lever alle ulike liv og har forskjellige strømvaner. Noen bruker panelovner, mens andre har varmepumpe. Noen dusjer om morgenen, andre om kvelden.

For å måle hvor mye strøm vi bruker, nyttes enheten kWh (kilowattime). På strømregningen oppgis totalt antall kilowattime du har brukt. Prisen oppgis i øre per kWh, altså hvor mange øre du må betale for hver kilowattime du har brukt. I løpet av en måned har vi omtrent 720 timer. 720 timer med forskjellige strømpriser og forskjellig strømforbruk. Derfor er prisen som står på regningen en gjennomsnittspris av dine 720 timespriser i løpet av måneden.

sammenligning.

Kaffetrakteren - et godt eksempel

Så hva betyr dette? Vi tar et eksempel med kaffetrakteren. Kaffetrakteren bruker 1500 watt (1,5 kWh) om den står på i èn time. La oss si at noen av timesprisene i dag er som følger:

  • Klokken 09:00 - 10:00: 15 øre per kWh

  • Klokken 15:00 - 16:00: 30 øre per kWh

  • Klokken 18:00 - 19:00: 45 øre per kWh

  • Klokken 22:00 - 23:00: 12 øre per kWh

Koker du kaffe klokken 09:00 denne dagen? Vel, da må du betale (forbruk 1,5 kWh x spotpris 15 øre) 22,5 øre.

Naboen din koker kanskje kaffe klokken 18:00, og han må da betale (forbruk 1,5 kWh x spotpris 45 øre) 67,5 øre.

Hva med tørketrommelen?

Tørketrommelen kan bruke så mye som 3 kWh når den er i bruk.

Hvis du bruker tørketrommelen klokka 15:00 - 16:00 må du betale (forbruk 3 kWh x spotpris 30 øre) 90 øre.

Naboen din må betale (forbruk 3 kWh x spotpris 12 øre) 36 øre, siden han bruker trommelen klokken 18:00 - 19:00. 

Derfor har du ikke samme pris som naboen

Eksemplene over viser at du må betale kr 112,5 øre, mens naboen din må betale 103,5 øre. Snittprisen på din regning vil da vise 56,25 øre/kWh, mens på naboens  snittpris viser 51,75 øre/kWh.

Det er altså forskjell i prisen fordi vi bruker strømmen forskjellig.

Strømregningen kan også variere avhengig av hvilken type strømavtale du har, hvilken strømleverandør du bruker, og hvor mye strøm du faktisk forbruker. Strømregning sendes ut hver måned, og vil vise en snittpris basert på alle timene i måneden ganges opp med ditt unike forbruk.

 

Fakturadetaljer. 

Det gir altså ikke mening å sammenligne med naboens strømregning.

Husk at det alltid er lurt å være bevisst på strømforbruket og vurdere sparetiltak der det er mulig. Ta også en sjekk med strømleverandøren din for å forsikre deg om at du ikke betaler mer enn du må.


Følg med på strømforbruket ditt

Last ned appen og få full oversikt og kontroll over strømpriser og forbruk. Spar strøm, penger og miljøet med full oversikt og kontroll over strømforbruket ditt.

Følg med på spotpriser og forbruket ditt! I appen kan du også få varsel når strømprisen er ekstra høy, prognose for kostnader og mye mer. Du kan også lage din personlige framside slik at du får kjapp tilgang til informasjonen som er nyttig for akkurat deg.

 

Sjekk ut appen banner.