Tørt, tørt og atter tørt i Sør

Det har vært tørt i Sør-Norge i en lang periode. September blir også en svært tørr måned, men til forskjell fra tidligere i år, vil også Midt-Norge og Nord-Norge få en stor del av nedbørsmangelen. Dette er reflektert i høyere priser i både NO3 og NO4 sammenlignet med tidligere i år, men det er fortsatt langt opp til Sør-Norge. Værprognosene for den neste måneden indikerer at forskjellen i magasinnivåene mellom Nord og Sør skal noe ned.

Prisene for uke 38 endte følgende:
NO1 (Øst-Norge)436øre/kWh
NO2 (Sør-Norge)436øre/kWh
NO3 (Midt-Norge)69øre/kWh
NO4 (Nord-Norge)33øre/kWh
NO5 (Vest-Norge)436øre/kWh

Høy kraftimport

Storbritannia har eksportert store mengder kraft til NO2 den siste uken. Årsaken er at Storbritannia har godt utbygd kapasitet for å motta LNG fra USA, som i en normalsituasjon er en dyr kilde til gass, men som i dagens energikrise er et rimelig alternativ til russisk gass.

Prisforventninger

Høsten er vanskelig å forutse. Vi har tidligere observert at orkanrester fra USA kan tilføre så mye nedbør på få dager at kraftprisene blir lave i flere måneder. Det kan også skje mye i Europa, og det har skjedd mye allerede, som fører til at prisene beveger seg med flere kr per kWh.

Med all denne usikkerheten tror vi følgende: 

  • Sør-Norge skal ikke gå mye ned i pris før vinteren med mindre det kommer svært store nedbørsmengder. Hvor høye prisene blir er det energikrisen i Europa som styrer.
  • Midt-Norge og Nord-Norge skal opp i pris, men ikke helt opp til strømprisene vi ser i Sør-Norge.